TOEKENNING LOKIENPRIJS 2018

LOKIEN PRIJS VOOR SAMPLEKANON

24 januari 2018:

De Sybren Polet Stichting stelt zich ten doel de Nederlandstalige literatuur te bevorderen door het stimuleren van het schrijven en publiceren van vooruitstrevende, onconventionele en experimentele teksten. Te dien einde heeft de Stichting een literaire prijs ingesteld, de lokienprijs, vernoemd naar de hoofdfiguur uit de romancyclus van Sybren Polet. De prijs werd eerder onder meer toegekend aan uitgeverij het balanseer te Gent en Stichting Perdu in Amsterdam.

"De jury van de Lokienprijs, bestaande uit Jos Joosten, Bart Vervaeck en Marieke Winkler, heeft besloten de prijs, ter grootte van 5000 €, in 2018 toe te kennen aan het internettijdschrift Samplekanon. Dit literaire online-tijdschrift, dat in 2012 werd opgericht door Frank Keizer, Maarten van der Graaff en Daniël Labruyère, slaagt erin om in een tijdperk waarin het ‘literaire tijdschrift’ veelal zieltogend is, als online platform nieuwe levensvatbaarheid te geven aan dit fenomeen.

Zowel qua opzet als inhoud vermijdt dit ‘online non-budget literair tijdschrift dat het beste uit de literatuur naar boven haalt’ de vaste paden en gebaande wegen. Daarnaast heeft het nadrukkelijk een open blik voor vergelijkbare buitenlandse initiatieven, blijkend uit het partnerschap met Babelsprech (Duitsland) en Full Stop (VS). Samplekanon is een prachtvoorbeeld van hoe experimenten nog steeds eigentijds en spannend kunnen zijn.

Jos Joosten (vz.)
Bart Vervaeck
Marieke Winkler"


Zie: website Sample Kanon

Lokienprijs 2018