LITERAIRE PRIJZEN
DIRK MARTENSPRIJS 2005
Sybren Polet wint literaire 'Dirk Martensprijs' stad Aalst

De Dirk Martens-prijs, de literaire prijs van de stad Aalst die dit jaar is bestemd voor een non-fictiewerk, is toegekend aan Sybren Polet voor zijn driedelige autobiografie Een geschreven leven. ‘Hij heeft op een fijnzinnige en boeiende manier een beeld geschetst van cultureel, literair en maatschappelijk Nederland in de 20ste eeuw,’ aldus de jury.

Daarnaast geeft zijn autobiografie volgens de jury (bestaande uit voorzitter Willem M. Roggeman en de leden Hugo Bousset, Sofie Gilis, Stefan Van den Bossche en Frans-Jos Verdoodt) ‘een uniek beeld van een schrijverschap dat meer dan een halve eeuw beslaat en dat hij heeft geďllustreerd met fragmenten uit zijn oeuvre, dat een heel aparte plaats inneemt in de Nederlandse letteren.’ De prijs, waaraan een bedrag van 2.500 euro is verbonden, wordt op zondag 18 december in het stadhuis van Aalst uitgereikt.

Dirk Martens, omstreeks 1446 geboren te Aalst en daar overleden in 1534, was de voornaamste drukker in Vlaanderen in die periode. Hij was tevens een belangrijk promotor van het humanisme in het toenmalige Europa.
LEES OOK: nieuwsbericht wereldbibliotheek